Webbkataloger för sökmotoroptimering

Den som driver en hemsida vet hur viktigt det är med sökmotoroptimering och att länkar från andra sajter fortfarande har stor signifikans vad gäller den position man får i de organiska sökresultaten. Det har dock hänt en hel del sedan tusen skräplänkar var mer än 10 kvalitetslänkar, och idag så ligger fokusen på kvalitet även vad gäller webbkataloger som länkkraft. Det här betyder i praktiken att man fortfarande bör dra nytta av den skjuts man får av att ha fler länkar som pekar mot den egna sajten men att man ska se till att länka på ett eftertänksamt sätt. Detta är just vad vår webbkatalog erbjuder dig i form av en katalog där kvalitet och användarvänlighet står i fokus.

Så fungerar webbkatalogen

Tanken bakom webbkatalogerna är mycket enkel. Genom att kategorisera sajter och lista dessa inom olika kategorier så hjälper man den som söker att finna informationen som han eller hon är ute efter. Varje sajt får en kortare introduktionstext som gör att den som söker snabbt kan avgöra om det finns någon mening med att klicka vidare till hemsidan som föreslås. Det är den som lägger till sin sajt i webbkataloger som skriver denna korta text och man måste förstås tänka på att vara tydlig med vad ens hemsida kan erbjuda. Med en kort och koncis text så hjälper man både verkliga människor och sökmotorer att förstå vad den egna sajten handlar om. Det är välkänt att riktigt bra webbkataloger gärna dyker upp i sökresultat då de kan erbjuda en så god variation av förslag på nyttiga sajter.

Hur starka är länkarna?

När man talar om styrkan i en länk så måste man förstå vad som för sökmotorer symboliserar kvalitet. En webbkatalog som erbjuder kvalitet ser till att bara seriösa sajter kommer med och att man har ett bra system för katalogisering. Det här betyder alltså inte att varje sajt som presenteras måste ha en uppsats i sin beskrivning men det betyder att man måste vara noga med att ge en beskrivning som ger ett mervärde och som stämmer. För att webbkatalogen ska anses vara bra så måste den alltså fungera på ett seriöst sätt och inte innehålla en massa länkar med lite olika förklaringar som går till samma sajt.

Det här kräver lite mer arbete och en mänsklig närvaro för att undvika spam och mjukvara som bombarderar webbkatalogen med falska inlägg. När sökmotorer kan se att det som presenteras i katalogen är verkligt och att informationen ger ett värde så kommer länkarna automatiskt att få den kraft som sajtägarna är ute efter.

Viktigt med regler

Med tanke på det som nämnts ovan så borde det vara självklart att man aldrig ska slarva med regler och instruktioner i en webbkatalog. Om man inte ger den information som krävs i enlighet med de regler som anges så kanske man inte ens får med sin sajt i katalogen och det är ju verkligen synd. Om man ändå kommer med och slarvar med att skriva en vettig beskrivning så drar man ner värdet på sin egen post i och med att de som besöker katalogen antagligen kommer att klicka på en liknande sajt som har en tydligare och bättre beskrivning.

Webbkatalogens regler och instruktioner är där för att se till att din sajt får så god exponering som bara möjligt och för att sökmotorerna ska se katalogen som en seriös portal där länkar tas på allvar.

Tips och råd

Många undrar om det är värt att lägga in sin sajt hos många olika kataloger. Man tänker sig att detta kanske ser ytligt ut och att länkarna blir alltför många och likartade. Det här stämmer om man använder sig av sämre kataloger där kvalitet inte är en faktor. Om man däremot ser till att använda sig av seriösa webbkataloger så är det bara positivt att vara med i så många som möjligt. Kom dock ihåg att inte skynda med detta och att se till att varje inlägg är väl genomtänkt och tydligt. När du ser att du kanske måste vänta en tid med att få lägga till din sajt för att den är så pass ny så ska du öronmärka webbkatalogen och komma tillbaka när det blir möjligt att använda den.

Den som söker information ska inte underskatta kraften i en bra katalog med förslag på sajter inom kategorier. Visst är vi vana vid att använda oss av sökmotorer och få färdiga förslag på ett klick men det finns en stor fördel med de listor som man får via webbkatalogerna. Söker man efter en viss tjänst eller information inom ett visst område så är det så enkelt att bläddra i en välsorterad webbkatalog och snabbt klicka vidare till de sajter som verkar ha det som man är på jakt efter.

Det här är styrkan med en riktigt bra katalog så se till att lägga till din sajt redan idag så att den kan berika katalogens utbud och få många fler besök både via katalogen och via vanliga sökmotorer.