Wordpress

Så väljer du rätt kakel i badrummet

Det viktigaste när du renoverar eller bygger ett nytt badrum är att ytskikten är täta så att inte fuktskador kan uppkomma. För att försäkra dig om det är det viktigt att du känner till vilka regler som gäller för tätskikt i badrum. De vanligaste ytskikten är kakel, klinker och våtrumsmatta. Det finns många olika varianter att välja på, beroende på vilken budget du har och hur du vill att det färdiga resultatet ska se ut och fungera. 

Kakel

välj rätt kakel
Ett blått kakel ger ett lugnt och vilsamt intryck.

Kakel är en glaserad platta och finns som matt, blank, slät och strukturerad i många olika mått och format. Kakel använder du inomhus som väggbeklädnad och inte till golv. Glasyren gör att smuts, bakterier och mögelsporer inte fäster på kaklet. Därför är plattan enkel att rengöra. Den blanka ytan reflekterar ljuset. Det ger ett fräscht intryck. Matt kakel är mer dämpat och passar för den som vill skapa en sober spakänsla.

Klinker

Klinker används i regel till golv, men funkar lika bra på vägg. Klinker är ett tätare gods med låg vattenabsorption och tål slitage, kemikalie- och frostpåverkan bättre än kakel.

Kakelfog

När du ska köpa kakel behöver du även tänka på fogen. Fog finns i många olika färger. Generellt har kakelplattor mjuka kanter vilket ger större fog. Mörk fogmassa mot ljust kakel ger ett framträdande rutmönster. Detta kan vara fint när man förskjuter plattan, så kallad fasförskjutning eller halvförband. Ljus fog tillsammans med ljusa kakelplattor ger ett diskret och mjukt intryck. En alltför ljus fog bli snabbare smutsig och missfärgad och en mörk fog blir ofta flammig och missfärgad av avlagringar.

Så väljer du rätt kulör på kakel

Mörka plattor gör att badrummet upplevs mindre. Mörka väggar och ljust golv och tak får rummet att kännas högre. Ljusa väggar med mörkt golv och tak får takhöjden att uppfattas som lägre och rummet längre. Mörka badrum kräver mer belysning. En mörk vägg, ett mindre parti eller ett mörkt golv som kontrasterar det ljusa kaklet kan räcka för att ge en effekt. Ljusa plattor gör att det lilla utrymmet, som oftast saknar fönster, upplevs större och rymligare. Det är därför de flesta badrum kaklas i vitt.

Våtrumsmatta badrum

En våtrumsmatta är ett mycket prisvärt alternativ till kakel när du renoverar badrum eller bygger nytt. En bra våtrumsmatta är helt tät. När du köper våtrumsmatta kan du antingen välja en matta med ett diskret eller ett mer tydligt utseende. Det finns våtrumsmattor i olika material och prisklasser. Det är skillnad på våtrumsmatta för golv eller vägg. Den största skillnaden är tjockleken, som är beroende på förväntat slitage. På golvet har man större slitage och golvmattor ska klara vibrationer från tvättmaskin och torktumlare. Golvmattan är därför tjockare, runt 2 mm i tjocklek, medan väggmattan är ca 1 mm. Dessa mått kan dock skilja sig mellan olika leverantörer.